Coafuri celebre care au făcut istorie în ultimele decenii

coafuri_celebre

Părul este accesoriul cel mai de preț al unei femei. Vrem să fie mereu strălucitor și sănătos, să aibă o culoare și tunsoare în tendințe, să nu ne dea prea multe bătăi de cap atunci când trebuie să îl aranjăm, să nu cadă și, dacă s-ar putea, să nu albească niciodată. Noi, femeile, ne tundem părul când vrem o schimbare de look și îl vopsim când vrem să încercăm ceva nou. În asta a constat evoluția coafurilor de-a lungul timpului și așa va fi mersul istoriei în modă și de acum înainte.

Vreme îndelungată, femeile au purtat părul lung, strâns în coc sau împletit și nu se tundeau, pentru că standardele de frumuseţe ale acelor vremuri cereau coafuri sofisticate, imense. De-a lungul anilor și până în prezent, standardele feminine de frumusețe s-au modificat odată cu moda. Cele mai importante schimbări în lumea tunsorilor și coafurilor pentru femei au fost marcate de cele două războaie mondiale. Au apărut tunsori diferite: pentru păr lung, pentru păr scurt, pentru păr mediu, coafuri care au modificat ireversibil mersul istoriei.

Fie că vorbim de buclele blonde a la Marilyn Monroe, de tunsoarea pixie sau de tunsoarea bob, toate aceste stiluri ne poartă către inovațiile, rafinamentul și eleganța anumitor perioade în care cele mai mari celebrităţi stabileau tendinţele. Femeile au început să aibă acces din ce în ce mai mult în lumea filmului și a teatrului, astfel că adoptau imediat trendurile lansate de vedetele vremii.

Și pentru că moda revine de multe ori la succesele din trecut, te invităm să ne urmezi în timp ce urmărim firul istoriei, pentru a vedea cum au evoluat coafurile în ultimele decenii. Iată o scurtă trecere în revistă a coafurilor iconice care continuă să ne inspire şi în ziua de astăzi:

Anii 20 au fost marcați semnificativ de tunsoarea Bob. După perioada victoriană austeră și odată cu schimbările produse de Primul Război Mondial, femeile au început să se emancipeze și să devină mai libere în exprimare, astfel că s-au tuns scurt și au început să poarte părul într-un stil mult mai natural, cu onduleuri mari, lipite de cap. Tot în această perioadă a început să fie vopsit părul cu henna sau să fie decolorat cu peroxid.

Cea care a dat startul tunsorii bob a fost dansatoarea Castle, în 1915, de unde și denumirea de Castle Bob. Această coafură revoluționară și provocatoare în același timp, se bucură și în acest moment de popularitate în rândul femeilor și a avut de-a lungul timpului numeroase variații de stil. Adoptată de numeroase tinere, a devenit una dintre cele mai purtate tunsori din istoria coafurii. Stiluri iconice: Louise Brooks, Pola Negri, Gloria Swanson.

coafuri_celebre_anii_20

Anii 30 au fost marcați de ondularea părului. Femeile purtau părul puțin mai lung, până deasupra umerilor, cu cărarea trasată pe mijloc, iar buclele aveau aspectul unor valuri. Acest stil era unul mai rafinat, mai delicat care evidenția liniile feței și făcea gâtul să pară suplu și grațios.

Erau la modă onduleurile Marcel, denumite după numele celui care le-a inventat, bigudiurile și plasele pentru păr. Stiluri iconice: Greta Garbo, Ginger Roger, Marlene Dietrich, Mae West.

coafuri_celebre_anii_30

În anii 40 la modă au fost buclele largi care puteau fi purtate cu orice pălărie. Lungimea părului depășea puțin linia umerilor, devenind mult mai feminine și mai ușor de făcut decât celelalte. Femeile îşi spălau părul cu un şampon simplu, aplicau o loțiune de fixare a coafurii și îşi rulau părul cu ajutorul bigudiurilor. Majoritatea femeilor își spălau părul doar o dată pe săptămână pentru a-și păstra buclele. În perioada războiului, părul era acoperit complet de un batic legat în vârful capului, care lăsa la vedere doar bretonul. Stiluri iconice: Judy Garland, Bette Davis, Rita Hayworth.

coafuri_celebre_anii_40

Anii 50 sunt recunoscuți pentru glamour. Femeile purtau părul tapat înalt, cu bentițe sau prins în coadă de cal. Cea care a introdus în tendințe acest stil a fost Jackie Kennedy și treptat, multe vedete de la Hollywood l-au adoptat.

Anii ’50 au fost plini de viață și frumusețe, deoarece după trecerea războiului,  femeile aspirau din nou către perfecțiune. Timpul pe care îl dedicau îngrijirii părului era mai mare decât înainte, astfel că vizitele la coafor erau săptămânale. Stiluri iconice: Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor.

coafuri_celebre_anii_50

Anii ’60 au fost consacrați de moda hippie, cu părul lung, lăsat liber sau aranjat cu ajutorul eşarfelor sau bandanelor. Erau folosite diverse accesorii pentru păr: flori, pălării, şnururi aplicate prin răsucire sau împletite în şuviţe. Femeile mai conservatoare adoptau alte stiluri, în funcţie de vedetele lor preferate: frizurile pixie, buclele lungi sau stilul beehive (cocul bufant franțuzesc).

Blondul era culoarea în tendințe, iar brunetele alegeau, pentru a fi la modă, șuvițele decolorate cu suc de lămâie. Cel mai utilizat produs cosmetic în rândul femeilor era fixativul. Stiluri iconice: Twiggy, Mia Farrow, Brigitte Bardot.

coafuri_celebre_anii_60

Anii ’70 sunt caracterizați de părul lung, liber și natural, aranjat în bucle și cu cărare pe mijloc. Coafurile semănau puţin cu cele purtate în anii ‘50, însă erau mai puţin rigide și aveau mai mult volum.

Tot atunci s-a dezvoltat mişcarea punk, cu părul vopsit în culori excentrice, de la verde la roşu și tuns cât mai extravagant cu putinţă (creastă de cocoş). Alte tunsori la modă erau părul ondulat sauvage, cu vârfurile în afară şi tunsorile afro. Stiluri iconice: Farrah Fawcett, Debbie Harry, Jane Fonda.

coafuri_celebre_anii_70

Anii ’80 sunt considerați anii experimentelor. Muzica pop și disco devin la modă printre tineri, astfel că ei au adoptat părul creț, tunsorile geometrice, stilul gotic, vopsitul părului în diverse nuanțe și pe diverse porțiuni, extensiile și tunsorile băiețești, coada de cal purtată foarte sus şi într-o parte a capului. Gelul de păr, spuma sau fixativul erau folosite din abundenţă pentru aceste coafuri. Stiluri iconice: Madonna, Cindy Lauper, George Michael, Michael Jackson.

coafuri_celebre_anii_80

Anii ’90 au fost marcați de diversitate, de nenumărate stiluri adoptate de tineri de la celebrități. Tunsorile scurte sau medii necesitau mai puțin timp pentru aranjare, iar părul lung era purtat fie drept, fie ondulat, cu cărare pe mijloc și șuvițe ce încadrau fața. La modă erau tunsorile pixie, bobul, tunsorile marinărești, părul ras, părul lung prins în coadă, meşele false, extensiile dezordonate sau tunsorile şcolăreşti. Stiluri iconice: Jennifer Aniston, Printesa Diana, Kate Moss.

coafuri_celebre_anii_90

Tunsorile anilor 2000 sunt un amestec între coafurile care s-au purtat în trecut, îmbunătățite de fiecare stilist în parte. Cele mai populare până în acest moment au fost tunsorile scurte, asimetrice, look-ul ombre, părul vopsit în nuanțe de verde, turcoaz sau roz, stilul granny (părul gri ca de bunică), buclele largi dezordonate sau părul foarte drept.

În ziua de azi, femeile adoptă tunsorile în funcție de personalitate, de forma feței sau de culoarea tenului. Este foarte important ca tunsoarea aleasă să fie una potrivită care să scoată din anonimat. Stiluri iconice: Rihanna, Katy Perry, Agyness Deyn, Victoria Beckam.

coafuri_celebre_anii_2000

Celebrităţile au dat naștere de-a lungul timpului unor repere iconice în materie de coafuri pe care acum orice femeie le recunoaşte şi urmează. Spunem urmează pentru că moda revine inevitabil la succesul din anii trecuți, devenind mai extravagantă de la sezon la sezon.

Sperăm că ”plimbarea” noastră prin diversele trenduri în materie de tunsori ți-a plăcut. Care este deceniul care te atrage cel mai mult? 😀

3 thoughts on “Coafuri celebre care au făcut istorie în ultimele decenii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *