Tratarea şi îngrijirea părului gras

 

imagine articol mare

Părul reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri atunci când vine vorba de îngrijirea noastră, de frumuseţe. Pentru a avea o apariţie care să impresioneze şi să lase aprecieri în urma noastră este indicat să avem o podoabă capilară cât mai frumoasă şi îngrijită.

Îngrăşarea părului devine o problemă gravă care nu iartă pe nimeni. Nu poţi planifica o întâlnire imediată în oraş dacă părul tău are un aspect nesănătos şi total neîngrijit.Tot ceea ce trebuie făcut este să tratăm părul aşa cum se cuvine. Podoaba capilară este un accesoriu deosebit al fiecăruia dintre noi.

Cauzele unui păr gras

Se întâmplă ca părul tău să fie lipsit de strălucire, iar tu apelezi la toate şampoanele destinate podoabei capilare cu tendinţă de îngrăşare, dar…niciun rezultat.

Motivele pentru care părul capătă un aspect nesănătos sunt următoarele:

– moştenirea genetică – dacă unul dintre părinţi a avut aceeaşi problemă cu părul, atunci probabilitatea ca şi tu să păţeşti la fel este una destul de mare;

– excesul de sebum – ţesutul de la nivelul scalpului este acoperit cu glande sebacee care produc evident sebum;

– aplicarea pe păr a unor şampoane deloc potrivite părului dumneavoastră;

– un aspect cunoscut este raportat la igienă (uiţi să te speli pe mâini după ce mananci şi ulterior îţi treci mâna prin păr);

– alimentaţie nesănătoasă;

Întreţinerea părului gras

Părul drept şi subţire este mai predispus tendinţei de îngrăşare spre deosebire de părul creţ, însă nici ,,norocoasele,,  cu părul creţ nu sunt ferite de excesul de sebum. Motivul ar fi acela că firul părului este mai gros lucru care ascunde oarecum această mică problemă.

Iată câteva secrete care pot preveni hipersecreţia de uleiuri naturale ale pielii şi care oferă părului un aspect frumos şi îngrijit:

– spălaţi des părul gras;

– evitarea folosirii unui balsam cremos în favoarea unuia mai light, realizat din extracte de plante;

– clătirea atentă a părului până când se aude acel scârţâit specific;

– folosirea pieptănelui cu dinţi rari, în locul periilor de coafat;

– masarea scalpului prin mişcări blânde pentru a nu agresa pielea;

–  evitarea folosirii produselor de styling (gel de păr, spray de păr) pentru că fac părul uleios;

Tratamente naturiste pentru păr gras

Remediile naturiste pot ajuta în tratarea părului uleios. Mai mult decât atât, avantajul tratamentelor naturiste este că unele pot fi pregătite şi acasă. Pot conţine uleiuri, ceaiuri, etc.

Problema părului gras este cauzată şi de acţiunea intensă a glandelor sebacee, cumulul de poluare şi praf îl pot face de asemenea să aibă un aspect nesănătos şi să arate gras. Tocmai acest gen de păr are nevoie de o îngrijire sigură şi  pe măsură.

Măştile sunt una dintre soluţii pentru a trata părul gras. Iată câteva tipuri:

– amestec din apă şi oţet la care se adaugă zeama de la o lămâie – compoziţia se aplică pe scalp şi se lasă să acţioneze circa 10 minute;

– ceai (de nuc, mentă, muşeţel) în loc de balsam; are efect pozitiv  deoarece reduce excesul de sebum – odată preparat acest ceai aplicaţi-l pe părul umed şi lăsaţi-l să acţioneze 10 minute;

– amestec din ulei de ricin, miere şi gălbenuş de ou – compoziţia se aplică înainte de spălarea părului se maseayă cu grijă pe întreaga suprafaţă a scalpului şi se lasă acţioneye circa 15 minute;

– combină 8 picaturi de ulei esenţial de trandafir cu aceeași cantitate de lemongrass, aplică pe părul umed şi lasă sa acţioneye pe toată suprafaţa părului, circa 15 minute.

– o altă mască ce poate fi folosită pentru hidratarea părului este formată dintr-un singur ingredient: uleiul de cocos. Se aplică, în ziua în care părul trebuie spălat,  pe scalp, pe lungimea firelor de păr, mai ales pe vârfuri. Lasaţi să acţioneze câteva ore şi după clătiţi foarte bine. Ulterior aplicaţi şamponul potrivit părului dumneavoastră.

par gras 2

Alimentaţia, rol important în tratarea părului

Fie că vorbim de părul drept sau creţ, fie că vorbim de tratarea pielii, a tenului, alimentaţia are o contribuţie semnificativă atunci când vine vorba de aceste lucruri.

Descoperim încă o dată că trebuie să avem grijă la ceea ce consumăm pentru ca părul nostru să nu fie atât de afectat. Părul gras este o grijă pentru fiecare, în special pentru femei. Igiena şi alimentaţia personală sunt două aspecte pe care trebuie să le avem mereu în vedere.

Chiar dacă alimentele nu au o legătură directă cu secreţia de sebum, acestea pot face ca părul să arate mai sănătos, să nu mai fie gras şi să capete un aspect foarte bine îngrijit.

Cum trebuie procedat?

 –  Nu ignoraţi nici de această dată proteinele din alimentaţie. Acestea au un rol major în întreţinerea firul de păr. Un regim alimentar cu un aport minim de proteine va duce la subţierea părului şi căderea acestuia;

–  Consumaţi nuci şi somon. Sunt bogate în vitamine şi au un aport ridicat de acizi graşi Omega 3;

– Nu renunţaţi la fructe şi legume. Încercaţi, însă, a le consuma cu moderaţie. Spanacul şi morcovii sunt surse excelente de Vitamina A;

par gras 3

Indicat este să aveţi o alimentaţie şi în funcţie de tipul dumneavostră de păr. Specialiştii recomandă cu precizie acest lucru.

a) Dacă aveţi părul gras consumaţi multe fructe proaspete şi alimente care conţin vitamina B2, (cum ar fi drojdia de bere, iaurturile naturale, brânza, ouăle, ficatul, spanacul şi alte vegetale cu frunze verzi)

b) Dacă aveţi părul cu mătreaţăconsumaţi orez brun, pâine graham, fructe, legume şi alimente bogate în proteine, cum sunt carnea, ouăle, nucile şi laptele;

c)  Dacă aveţi parul uscatconsumaţi mai mulţi acizi graşi care se găsesc în nuci, fructe şi legume, roşii, galbenuş de ou, brânză, lapte, iaurt;

O bună îngrijire a părului presupune o îngrijire atât a scalpului, cât şi a întregului corp. Căderea părului poate fi influenţată de stres.

Atunci când părul este prea uscat, prea gras sau fragil, mai precis, are o stare generală foarte deteriorată, în afară de remediile prezentate mai sus, ar fi ideal dacă aţi cere şi sfatul  unui medic.

O nutriţie aflată în dezechilibru poate creea probleme mari părului. De altfel, chiar specialiştii spun că starea părului nostru poate indica şi starea noastră de sănătate.

Aşa că preocupaţi-vă cât de mult se poate în legătură cu evoluţia sănătăţii dumneavoastră!

Sursa foto: 1, 23

3 thoughts on “Tratarea şi îngrijirea părului gras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *