Îngrijirea părului în timpul sarcinii

gravida_sexyPe perioada sarcinii părul suferă o serie de modificări. Se întâmplă ca el să cadă. O femeie poate să piardă cam 100 de fire de păr zilnic. Însă atunci când este însărcinată acest proces stagnează. De altfel, părul poate deveni tern, se poate rupe foarte uşor şi se poate îngrăşa foarte repede.

Este foarte important ca gravida să aibă grijă de ea, să ştie ce este bine pentru ea şi ce nu. Informarea pe tot parcursul sarcinii este cheia către un bun demers al sarcinii.

Specialiştii spun că pe perioada sarcinii scalpul devine sensibil, iar părul mult mai uscat:

  ’’De asemenea poate apărea un dezechilibru în ceea ce priveşte secreţia de sebum, fie în sensul hiperproducţiei, ce duce la o îngrăşare mai rapidă a rădăcinei, fie sub forma unei producţii deficitare, ce va duce la un scalp sensibil si păr uscat’’.

Părul în timpul sarcinii

În această perioada femeile însărcinate vor constata că lungimea părului va stagna,dar nu atât de mult. De altfel, părul creşte destul de rapid. În mod normal 80-90% din părul din cap creşte, iar 5-10% stagnează. După sarcină, părul cade atunci când este pieptănat, spălat cu şampon, dar şi atunci când balsamul este înlocuit. Se poate întâmpla ca în această perioadă unele femei să îşi piardă din strălucirea părului, textura acestuia fiind schimbată. Însă, acest lucru se întâmplă doar pe perioada sarcinii, după părul îşi va recăpăta frumuseţea.

Părul după sarcină

Odată ce a venit pe lume minunea mult aşteptată, organismul încearcă să (re)devină la formele de dinainte. Astfel şi părul va începe să crească. Căderea acestuia va fi mai intensă pentru că timp de 9 luni de sarcină nu a căzut aproape deloc, iar imediat după nastere va avea tendinţa să recupereze perioada pierdută, acest lucru fiind oarecum şocant pentru viitoarea mămică. Acest lucru este normal pentru că părul începe să se regenereze. Va avea tendinţa să pară mai rar imediat după naştere.

par-femei_2

Cum să am părul sănătos pe perioada sarcinii, dar mai ales după sarcină?

Alimentaţia joacă un rol deosebit şi când o femeie este gravidă. Medicii recomandă stabilirea unei diete bogate în vitamine, calciu, mai precis consumul sporit de fructe şi legume. Atunci când apar alte pofte este normal ca femeia în cauză să nu se abţină şi să mănânce ceea ce doreşte.

Este bine să se evite tipurile de piepteni care agasează firul de păr, atunci când părul este ud şi fragil.

În perioada de sarcină, în privinţa îngrijirii părului, ar trebui să se ţină cont de următoarele:

–  evitarea produselor cosmetice de uscat sau coafat care au căldură intensă;

– evitarea cozilor strânse sau a coafurilor, împletiturilor care necesită strângerea puternică a părului – toate acestea nu fac decât să subţieze părul accentuând căderea lui ulterioară;

– aplicarea unor măşti pe bază de uleiuri naturale, precum uleiul de ricin sau cocos, ajută foarte mult la hidratarea firului de păr;

– alimentaţia să fie cât mai bogată în vitamine, calciu, potasiu şi a se încerca pe cât de mult posibil evitarea sucurilor carbogazoase;

– relaxare din plin;

– evitarea uscătorului de păr;

– utilizarea unor şampoane şi balsamuri tonice şi fortifinte ce conţin biotină şi siliciu;

După perioada de sarcină se poate reveni la trucurile anterioare de îngrijire a părului  fără niciun fel de problemă. Chiar dacă acesta a suferit ceva modificări, îngrijindu-l cum trebuie, îşi va reveni la normal.

Vopsirea sau nu a părului, dacă eşti însărcinată?

Viitoarele mămici se preocupă de acest lucru. Totul depinde de verdictul medicului. Sunt gravide care nu şi-ar impregna sub nici un motiv părul cu chimicale. Pe cât posibil, ele doresc să-şi protejeze copilul de orice substanţă toxică. Dar nu este o calamitate în a se trece pe la salon şi a vă vopsi părul.

Mirosul de amoniac şi decolorant este de nesuportat în primele faze ale sarcinii, de altfel de nesuportat şi când femeia nu este însărcinată. Prin urmare, cel mai bine ar fi ca părul să fie vopsit într-o nuanţă apropiată celei naturale.

Astfel  vă puteţi  vopsi mai rar, de preferat cu ajutorul unui nuanţator, vopsele nepermanente, precum şampoanele sau vopselele pe bază de plante.

Un alt aspect important este lungimea părului. Specialiştii nu recomandă tunsoarea scurtă când femeia este gravidă. Nu este deloc o idee bună, pentru că o femeie aflată într-o fază avansată a sarcinii şi care vrea să se tundă nu caută de fapt o tunsoare nouă, ci o coafură care să o facă negravidă.

Atenţie! Nicio tunsoare nu poate îndeplini o asemenea dorinţă. Este foarte adevărat că o freză băieţească în 7 luni este simplă şi lipsită de complicaţii. Dar fiecare femeie doreşte să arate cât mai bine, iar look-ul să o avantajeze. Mai mult decât atât, bărbaţii prefeă ca partenerele lor să aibă  părul lung în orice circumstanţă.

gravida-haine-mulate

Femeia însărcinată cunoaşte o creştere accelerată nu doar a podoabei capilare, ci şi a părului de pe întregul corp. Se poate întâmpla ca părul pubian să se întindă de pe burtă până pe coapse şi pot apărea fire de păr şi pe sâni. Ideea este că părul cu toate calităţile şi caracterisitcile lui, suferă transformări pe perioada de sarcină.

Măşti pentru un păr frumos, când eşti însărcinată

Utilizate cu precădere de către femeia gravidă, măştile naturiste rămân cele mai îndrăgite când vine vorba de îngrijirea şi sănătatea părului.

Ulei de cocos și gălbenuș de ou

Un tratament eficient împotriva căderii părului este cel format din două linguri de ulei de cocos, un gălbenuş de ou şi câteva picături de lămâie.

Masca formată se aplică pe păr (se masează scalpul) şi se lasă în decurs de40-50 de minute să acţioneze.

Este indicat a se acoperi părul cu un prosop. După, se şamponează şi se dă părul cu balsam.
Uleiul de cocos este un ingredient important şi în alte tratamente.

Ulei de ricin și migdale

Uleiul de ricin este recomandat în special atunci când este vorba de o cădere masivă a părului sau când firul de păr este foarte firav și se rupe ușor.

Masca în combinație cu ulei de migdale este foarte ușor de preparat și rezultatele așteptate nu vor întârzia să apară!

Se aplică pe părul uscat și las-o să acționeze timp de 60-90 de minute, apoi se clătește bine.

Perioada de sarcină implică o atenţie sporită la tot ceea ce înseamnă bunul demers al sănătăţii viitoarei mămici. Îngrijirea părului se numără printre ele deoarece acesta este unul dintre accesoriile principale ale oricărei femei.

 

Sursa foto: 12, 3

3 thoughts on “Îngrijirea părului în timpul sarcinii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *